امپلنت دندان | همانطور که در پست های قبل توضیح داده شد، ایمپلنت دندان نوعی پروتز بوده که جایگزین مناسبی برای دندانهای از دست رفته است و به جای دندان مصنوعی یا پروتز های متحرک، استفاده میگردد. در این روش ایمپلنتها با قرار گرفتن در بافت لثه و زیر استخوان فک مثل یک ریشه دندان طبیعی عمل کرده و با بافت لثه پیوند میخورند. در واقع ایمپلنت دندان همان پیچ فلزی ( فیکسچر) است که درون استخوان قرار میگیرد و پس از گذشت چند ماه با بافت لثه و فک شما سازگار میشود.
ایمپلنتهای اندواستیل
امروزه بهترین نوع ایمپلنت دندان و رایجترین روش همین متد بوده که به شکل پایههای کوچک و گردی هستند که عمدتا از جنس تیتانیوم ساخته میشوند.
ایمپلنت ساب پریواستیل
این نوع روش برای افرادی مناسب است که استخوانی مناسب و مقاوم ندارند. در ایمپلنت ساب پریو استیل یک پایه فلزی برروی استخوان زیر لثه تعبیه میگردد و روکشهای دندان روی آن قرار میگیرند.
ایمپلنت یک مرحلهای
در این مدل از ایمپلنت دندان بعد از قرارگیری پایه درون استخوان فک، قسمتی از آن بیرون از بافت لثه قرار گرفته و همانطور که از اسمش پیداست، تنها یک مرحله جراحی دارد و بعد از بهبودی دیگر نیازی به جراحی لثه نیست و تاج دندان بر روی پایه بیرون زده قرار میگیرد.
ایمپلنت دندان دو مرحلهای
در این روش که محبوبترین و رایجترین نوع ایمپلنت دندان است، پس از آنکه پایه ایمپلنت درون استخوان فک و زیر بافت لثه قرار گرفت، بالای آن بوسیله بخیه بسته میشود. پس ازسپری شدن طول دوره درمان و زمان بهبودی مجدد بافت لثه برداشته شده و با جراحی دوم تاج و روکش دندان به پایه ایمپلنت متصل میگردد.
انواع روش ایمپلنت دندان
در واقع انتخاب روش مناسب برای ساختار فک و دندانهای شما، به عهده دندانپزشک بوده و شامل موارد زیر هستند:
ایمپلنت به روش پانچ
در این روش یک سوراخ در استخوان فک میسازند و سپس ایمپلنت دندان را درون آن سوراخ قرار میدهند. این سوارخ را با ابزار مخصوصی به نام پانچ ( یک مته مخصوص ) ایجاد میکنند. سایز و عمق سوراخ به طول و قطر ایمپلنت بستگی دارد.
ایمپلنت دندان با لیزر
ایمپلنتهای دندانی با لیزر یکی از جدیدترین و پیشرفتهترین روشهای نصب ایمپلنت است که فرآیند جراحی با اشعه لیزری با طول موج خاص انجام میشود. اشعه لیزر سوراخهای مورد نیاز را بر روی استخوان فک ایجاد مینماید. این روش با دقت بسیار بالا و کنترل مناسب بر روی بافت عمل خواهد کرد. همچنین با ایجاد حرارات کنترل شده موجب برش بافت و تسریع بهبودی بیمار میشود. در مرحله آخر ایمپلنت دندان درون سوراخ ایجاد شده با لیزر قرار میگیرد.
ایمپلنت دندان با پودر استخوان
برخی افراد کاندید ایمپلنتهای دندانی، از استحکام کافی استخوان فک برخوردار نیستند که اصطلاحا به آن تراکم استخوان پایین فک گفته میشود. در این وضعیت دندانپزشک از پیوند استخوان استفاده میکند که همان پودر استخوان جهت تحریک رشد سلولهای بنیادی است. به کمک این روش فضای اطرف ایمپلنت در استخوان پر میشود. در واقع از پودر استخوان به جای پیچ فیکسچر یا سایر روشهای ادغامی استخوانی استفاده میکنند. در اجرای این روش هیچ محدودتی وجود ندارد و برای هر تعداد دندان که، از دست رفته، میتوان استفاده کرد.
ساختار و جنس ایمپلنت دندان چیست؟
جنس ایمپلنت دندان از تیتانیوم بوده که با بدن انسان بسیار سازگار است. جراح با دستگاههای پیچ مانند ایمپلنت را که در واقع به شکل یک میله باریک است، در درون استخوان فک قرار میدهد، تا به عنوان لنگر دندان مصنوعی به نام تاج عمل کند. تاجی که باید روی این پایه قرار گیرد به صورت سفارشی متناسب با فک و دهان هر فرد ساخته میشود تا با رنگ سایر دندانها مطابقت داشته باشد.
افرادی که شرایط زیر را داشته باشند میتوانند ایمپلنت نمایند:
- لثه سالم
- تراکم استخوان کافی
- بهداشت دهان و دندان خوب
ایمپلنت دندانی برای چه کسانی ممنوع است؟
- زنان باردار
- افراد زیر 18 سال
- افراد سیگاری و الکلی
- افراد تحت درمان پرتودرمانی برای نواحی سر و گردن
- بیماران مبتلا به دیابت کنترل نشده، نقص سیستم ایمنی و بیماریهای بافت همبند و هموفیلی
- عدم انسجام و قدرت کافی استخوان فک

